Diagnoosi - syöpä

lauantai 12. toukokuuta 2018

Kantasolujen keruu

Korjaan heti viime kirjoituksessani olleen asiavirheen.
Annoin ymmärtää, että sain viimeisen uuden sytostaatti yhdistelmän (R-HD-AraC) huonon hoitovasteen takia. Ei, se kuului tulevaan kantasolujen keruuseen. Eli vaihdoin viimekertaisen postaus otsikon myös eli oikea nimi on MOBILISAATIOHOITO.
Toivottavasti nyt meni oikein. Koska kirjoitus taukoja on ollut, muisti ei aina näköjään pelaa.

Su 21.1
Tarkoituksena on, että omat kantasolut kerätään myöhempää käyttöä varten. Puhutaan ns. autologisesta kantasolusiirrosta eli käytetään omia soluja. Kantasolut ovat luuytimen tuottamia soluja, joista kaikki muut verisolut kehittyvät
Saavun sovitusti sunnuntai-iltapäivällä hematologiselle osastolle toimenpidettä varten. Veriarvoni tarkistetaan heti ja ilmenee, että verihiutale arvoni ovat liian matalat. Trombosyytit olivat 17 kun viitearvo on 150-360. Minulle tiputetaan verihiutaleita 2 pussia illan aikana.

Kahden pussin verihiutaleisiin on tarvittu kahdeksan eri luovuttajaa!! Kiitän mielessäni kaikkia verenluovuttajia, jotta saan tarvittavat verihiutaleet. Kiitos teille!!
Luovuta verihiutaleita, linkki.

Ma 22.1
Vuorossa siis aamulla kantasolujen keruu. Aamulla jälleen veriarvojen tarkistus. Trombosyytit olivat nousseet riittävästi, (64 E9/l). 
Myös veriarvo CD34+ (kertoo veren kantasolujen määrästä) määritys on erittäin tärkeä, jotta keruu voidaan suorittaa. Minulla arvo oli 347,8 eli erittäin hyvä. Olinhan viikon ajan pistänyt itseeni valkosolujen kasvutekijöitä. Eli tehoa oli, ilmankos lihas-/luusärky oli kovaa.

"Normaalisti verenkierrossa ei ole CD34+ soluja riittävästi kantasolusiirteen keräämiseksi, mutta niitä voidaan "mobilisoida" verenkiertoon solunsalpaajan ja/tai kasvutekijän annolla. Kun CD34+ solujen määrä verenkierrossa saavuttaa tietyn arvon (yleensä 20/ul) aloitetaan siirteen keräys."
(Lähde HUSLAB)

Kantasolujen keruu kestää yleensä noin 4-5 tuntia ja niitä voidaan joutua keräämään jopa kolmena peräkkäisenä päivänä.

Siirryn toimenpidehuoneeseen ja istahdan "lepotuoliin". Lääkäri laittaa molempiin kyynärtaipeisiin laskimokanyylit. Kahden viikon ajan on ollut kielto ottaa kyynärtaipeista verinäytteitä, jotta varmistutaan että suonet ovat "iskussa" tätä toimenpidettä varten. Verinäytteiden otto onnistui onneksi myös kämmenselkämyksestä.

Kantasolujen keräys tehdään solunerottelu koneella. Toisesta suonesta veri virtaa keruukoneeseen ja toisesta suonesta se palautuu takaisin verenkiertoon. Keruukoneessa on kerrallaan noin 180 ml verta, josta kone erottelee solut niille varattuun pussiin.
Koko toimenpiteen ajan hoitaja on vieressäni. Yhtään en saa liikuttaa käsiäni, vaikka nenänpäätä kutittasi niin anna kutittaa vaan.

Hoitaja kertoo, että esim. vuoden 2017 aikana keruuta on suoritettu yhteensä 72 kertaa eli noin 1,5 kertaa/viikko. Konetta voidaan käyttää myös muuhun tarkoitukseen, mutta harmikseni en muista mihin.

Myös osaston lääkäri saapuu paikalle mukanaan kahdeksan lääkäri opiskelijaa, pitäen pienen tietoiskun asiasta. Se tunne olla heidän ympäröimänä ei ollut mitenkään miellyttävää, mutta toki annoin siihen luvan.

Heti toimenpiteen alkaessa kone kertoo kuinka kauan keruu kestää. Vain 100 minuuttia eli 1 tunti 40 minuuttia!!! Toimepiteen jälkeen soluni saa uuden kodin, syväjään. Siellä saavat odottaa myöhempää käyttöä varten.

Hoitajan kanssa "ihmetellään", mahdoinko tehdä ennätyksen, koska keruu ei yleensä ole noin nopeaa. Mutta hieno homma kaiken kaikkiaan. Tuokin aika tuntui pitkältä olla aivan paikallaan.

Toimenpiteen jälkeen veriarvoni jälleen tarkastetaan. Hemoglobiini oli pudonnut, arvo 87. Mutta arvo kuulemma nousee siitä itsestään, pikku hiljaa.
Kotiudun. Nukuin liki vuorokauden putkeen toimenpiteen jälkeen, enkä paljoa liioittele.



Kantasolu keruulaite





















2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näen tuossa viimeisessä kuvassa verihiutalepussissa tytön kasvot ja onkohan noissa monitoreissa, vai mitä lienevätkään, Tikru Tiikeri? Mul on näköjään korvien väli epäkunnossa tai sitten mull on hahmotushäiriöitä :)
Paljon onnea tuleviin päiviin viikkoihin kuukausiin vuosiin...

Unknown kirjoitti...

Hauskaa kun näet kuvassa hahmoja, jospa ne toisi mulle hyvää onnea? Kiitos Anonyymi kun kirjotit viestisi.