Diagnoosi - syöpä

lauantai 9. syyskuuta 2017

Ensimmäinen käynti lääkärillä

Perjantai (8.9)
Aamulla edelleen kaulani imusolmukkeet ovat kipeät, turvonnut. Lisäksi vasemman puolen kyljessä tunnen kipeän patin (jälkeenpäin ajatellen ei ehkä liittynyt asiaan mitenkään ja se suli pois jo päivän päästä).
Netin kautta saan nopeasti ajan tutulta yleislääkäriltä Mehiläisessä. Hän muuten on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan, työstään Afrikan mantereella. Lääkäri, jolla on Suomen paras tietämys krokotiilien puremista.

Odotan rauhallisesti vastaanoton odotusaulassa, lääkärin huoneen ovi aukeaa ja turvallisen näköinen asiantuntija ojentaa kätensä, antaen jämäkän kättelypuristuksen. Istuudun ja alan kertomaan reippaasti  turvonneista imusolmukkeista. Hän palpoi kaulaani, kyselee onko ollut kuumetta, flunssaa jne. Kerron; lisäksi makuulla ollessani tunne, että hengittäminen vaivalloista, aivan kuin kurkussa olisi jotain ylimääräistä, ääneni madaltunut. Kaksoisleuasta ja tupakasta kaikki varmaan johtuu, itse tyhmyyttäni päättelen.
Kerron myös, että noin kuukausi sitten takaraivolla molemmin puolin oli symmetrisesti kipeät patit, joiden ajattelin olevan niskajännityksestä johtuvaa. Patit sulivat noin viikon kuluessa.
 
Nopeasti hän ehdottaa, että aloitetaan ottamalla verikokeita. Hyvä idea mielestäni, eli palaan odotusaulaan odottamaan laboratorioon kutsua. Ns. peruslabrat otetaan ja ollessani näytteiden otossa tulee myös lääkäri sinne ja pyytää ottamaan myös mononukleoosi (pusutauti) näytteen. Odottelen verikokeiden vastauksia vajaan tunnin, hyvä, pääsen käymään välillä ulkona tupakalla. En edelleenkään ole yhtään hermostunut tai huolissani, hyvä kun lääkäri ottaa huoleni tosissaan enkä kai tullut turhaan.
 
Odotan vastaanoton aulassa. Lääkäri kävelee ohitseni valkoisen takkinsa helmat heiluen, kädessään juuri valmistuneiden verikoetulosten printattu pieni paperin pala. Hän kädellään viittoen ohjaa minut uudelleen huoneeseensa.
Hänen ilmeensä kertoo paljon. Arvaan heti, että vastaukset eivät ole viitearvoissa. Lääkäri nojaa pöytäänsä vasten ja näyttää pientä printtitulostetta minulle. Pusutauti näyte on negatiivinen. Leukosyytit (valkosolut) ovat koholla, tarkempi leukosyyttien erittely vastauksen saa vasta päivän kahden päästä. Siitä nähdään onko esim. lymfosyytti (imusolut) arvot nousseet. Kun vastukset ovat valmiit, mahdollisesti viikonlopun aikana, lääkäri lupasi olla yhteydessä. 
Saan lähetteen keuhkokuville, joka voidaan onneksi ottaa saman tien. Odotan taas pääsyä kuulemaan kuvan vastausta. Thorax kuva onneksi on siisti.
Lääkäri väläyttää diagnoosin lymfooma? Olin yleisesti ottaen vastaanotolla suhteellisen tyyni, kerran kaksi taisin kyyneliä pyyhkiä.
 
Menemme lääkärin kanssa yhdessä uudestaan röntgenin "luukulle". Siellä suunnitellaan milloin on ensimmäinen vapaa aika kaulan alueen ultraääneen. Saan ajan viikon päähän, perjantaina 15 päivä. "Ongelmana" on vain se, ettei silloin vuorossa oleva röntgenlääkäri suostu ottamaan kaulan alueelta koepalaa, jos on tarvetta. 

Olin ihmetellyt jo monia kuukausia kaulaani, se oli oudon paksu. Olen luullut, että se on johtunut ainoastaan koko ajan lisääntyneeni painoni johdosta, onhan kaikilla ylipainoisilla kaksoisleuka? Kyllä se muuttuu kunhan saan painoani alas?
Ja muunkin kurkku ongelmani olen laittanut ainoastaan pitkän tupakka anamneesin piikkiin.

Ei kommentteja: